Ağ Efektlerini Keşfeden Adam Bob Metcalfe Pişman Değil

ChatGPT beni uyardı efsanevi mühendis Bob Metcalfe’ye internetin çökeceğine dair 1996 tahminini sormaya karşı. Bu, bu hafta bilgi işlemin Nobel’i olarak adlandırılan 1 milyon dolarlık ödül olan ACM Turing Ödülü’nü alan adama hangi soruları soracağım konusunda sohbet robotunun rehberliğini aramamdan sonra geldi. Yapay zeka kahini, onu ünlü başarıları hakkında test etmeye devam etmemi önerdi – Ethernet’i icat etmek, 3Com Corporation’ı kurmak, ağların değerini kodlamak ve geçen yıl emekli olana kadar “altıncı kariyerini sürdürmek için” Teksas’taki öğrencilere inovasyonu öğretmek. ”

Ancak ChatGPT, Metcalfe’nin, tam da öncü olmasına yardım ettiği ağ yükselirken, internette dolaşan bit hacminin tüm çökmelerin anasına neden olacağı şeklindeki cesur tahminini gündeme getirmenin korkunç bir fikir olduğunu düşündü. OpenAI’nin kara kutusu bana, Metcalfe’nin tahmini herkesin gözü önünde başarısız olduğu için, eğer onu yükseltirsem onur sahibinin öfkesini riske atacağımı ve o andan itibaren en iyi düşüncelerini paylaşamayacak kadar sinirleneceğini söyledi. Röportaj bir felaket olur.

Oh-kay, diye düşündüm. Sonra Zoom linkine tıkladım.

Beni karşılayan ödüllü kişi 76 yaşında müthiş görünüyordu, en son belki 30 yıl önce Boston Back Bay’deki malikanesinde teknoloji konferansları düzenlerken ve harika partiler düzenlerken gördüğüm adamdan pek farklı değildi. (Benimle, öğretmenlik işi için taşındığı Austin’deki evinden konuştu.)

Patavatsızlığıyla tanınan biri için, Turing kulübüne katılmak için gerçekten alçakgönüllü görünüyordu, ancak bunun yeterince uzun sürdüğünü söyleyebilirsiniz. Metcalfe’nin Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi’ndeki patronlarına laboratuvarın yenilikçi kişisel bilgisayarlarını çığır açan lazer yazıcıya ve birbirlerine bağlamanın bir yolunu öneren bir not yazmasının üzerinden neredeyse 50 yıl geçti. AlohaNet adlı belirsiz bir Hawai sisteminden esinlenerek, bir ağdaki yüksek hızlı verileri bitler çakışmadan veya her yeni kullanıcı ortaya çıktığında yeniden yapılandırmaya zorlamadan dinamik olarak işlemenin bir yolunu buldu. Buna Ethernet adını verdi. (Bir mucit olan David Boggs ile birlikte geliştirdi.)

Metcalfe’nin fikri yalnızca PARC’taki sorunu çözmekle kalmadı, aynı zamanda ölçeklendirmeyi herkes için hayati bir teknolojiye dönüştürdü. 5 milyardan fazla insan internet kullanıyor. O ilk ağları uydururken aklında bu var mıydı? “Hayır, söylemem daha uygun olsa da,” diyor. “PARC, ‘kendi araçlarınızı oluşturun’ türünden bir yerdi. Ancak geçmişe bakıldığında, yaptığımız şey, internetin aptal terminallerin ağından kişisel bilgisayarların ağına geçişine yardımcı olmaktı.

1979’da Metcalfe, Xerox’u ağ teknolojisini açık bir standart yapmaya ikna ettikten sonra Ethernet’in ticarileştirilmesine yardımcı olmak için 3Com’u kurdu. 1980’ler boyunca standardı amansızca destekledi; o zamana kadar sadece internetin değil, aynı zamanda bunun üzerine inşa edilen birçok hizmetin büyümesini açıklayan parlak bir gözlemde bulunmuştu: bir ağın değerinin, kullanıcı sayısının karesiyle orantılı olduğu. Başka bir deyişle, bir ağa her yeni kullanıcı katıldığında, ağ daha da güçlenir.

IBM PC, 1982 için 3Com Ethernet ağ arabirim kartı (NIC).Bob Metcalfe’nin izniyle

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*