Pandemi, canlı yayın satış endüstrisini aşırı hızlandırdı. Çin hükümetinin katı “sıfır Covid” politikaları, gerçek mekanda faaliyet gösteren perakende sektörünü sert bir şekilde vurdu. Evde sıkışıp kalan satış asistanları ve işletme sahipleri, ünlüler, sporcular ve hatta devlet yetkililerinin de katıldığı çevrimiçi satış yapmaya başladı. Varlık yönetimi şirketi CINDA Securities, canlı yayın pazarının 2022’nin sonunda 2,84 trilyon yuan (42,3 milyar dolar) değerinde olduğunu tahmin ediyor.
Canlı akış, yalnızca e-ticaret şirketlerinin yaptığı bir şey değildi; sosyal medya şirketleri bunu platformlarından para kazanmanın bir yolu olarak gördü. Bunların arasında, 1 milyondan fazla takipçisi olan ünlü hesaplar için bir alışveriş sepeti işlevini test etmek üzere Mart 2018’de Taobao ile iş birliği yapmaya başlayan TikTok’un Çince versiyonu Douyin de vardı. Aralık ayına kadar, işlev 8.000’den fazla takipçisi olan tüm kimliği doğrulanmış hesaplara sunuldu.
TikTok Batı ülkelerinde çıkış yaptıktan sonra şirket, canlı yayın satış modelini de ihraç etmeye çalıştı. Şirket, Ağustos 2021’de Birleşik Krallık’ta TikTok Shop’u açarak tüccarların, markaların ve içerik oluşturucuların ürünlerini doğrudan TikTok’ta sergilemesine ve satmasına olanak tanıdı.
Jiang, TikTok Shop işlevini test etmek için TikTok tarafından davet edilen ilk etkileyici grup arasında yer aldı. Birleşik Krallık pazarıyla ilgilenen birden fazla marka bulabildi. İdari kısımla ilgilenirken arkadaşlarını da influencer olmaya davet etti. Günde yaklaşık üç saat yayın yaparak bir ay boyunca kesintisiz canlı yayın yaptılar.
Sonuçlar cesaret verici değildi. Sattığı ürünlerden biri, 20 ila 30 yaşları arasındaki genç kadınları hedeflemek isteyen Çinli bir marka adına spor giyimdi, “ancak oturumumuzun çektiği izleyicilerin çoğu 50 ila 60 yaşları arasındaki erkeklerdi. Etkileyicilerin sıkı spor kıyafetleri denediğini görmek için” diyor. “Akışınıza doğru demografiyi getirecek algoritmayı bulduklarını sanmıyorum.”
TikTok, yorum talebine yanıt vermedi.
Temmuz 2022’de, Finans Zamanları TikTok’un TikTok Shop’u Avrupa ve ABD’ye genişletme planlarından vazgeçtiğini bildirdi. Ancak dört ay sonra şirket ABD’de alışveriş işlevini test etmeye başladı ve markalara müşterilerin platformdan ayrılmadan ürün satın almalarını sağlayan yerleşik bir ödeme sistemi sundu. Temmuz 2022’de YouTube, e-ticaret platformu Shopify ile canlı alışveriş ortaklığını genişleteceğini duyurdu.
Yatırım şirketi TCG’nin işletme ortağı Michelle Goad, “Yıllardır herkes Çin’in canlı satış işinin kesinlikle patladığını izledi” diyor. “Platformların, bu girişimlerin bazılarının sürekli olarak büyümesini ve sonunda şapkalarını çıkarmalarını izleyerek, özelliğin yeterince riskten arındırıldığını hissettiğine inanıyorum.”
Meta ayrıca Facebook ve Instagram’da canlı alışverişi denedi, ancak o zamandan beri her iki hizmette de canlı yayın e-ticaret işlevlerini sessizce rafa kaldırdı.
Amazon, Amazon Live platformunu 2019’da piyasaya sürdü. 2021 ve 2022’de şirket, Prime Day satış etkinlikleri için komedyen Kevin Hart ve Avustralyalı model Miranda Kerr de dahil olmak üzere ünlülerin konuk oyuncularının yer aldığı canlı yayın etkinlikleri düzenledi. Şirket, platformun büyümesinden memnun olduğunu söylüyor.
“Görüntülü alışverişin perakendenin geleceği olduğuna inanıyorum. Amazon Shoppable Video başkan yardımcısı Wayne Purboo, e-postayla yaptığı açıklamada, “Bizim için henüz erken, ancak içerik oluşturuculardan, markalardan ve müşterilerden gördüğümüz heyecandan ilham alıyoruz” dedi. Purbook, 2022’de Prime Day’deki yayınların 100 milyondan fazla izlendiğini ve en yüksek akışın aynı anda 57.000 izleyiciyle zirveye ulaştığını söyledi.
Bir yanıt bırakın