Fransa, iPhone’unuzu Erken Ölümden Kurtarmak İçin Savaşıyor

her seferinde bir Yeni iPhone çıktığında, Fransa’nın Toulouse kentindeki bir teknisyen ekibi onu parçalarına ayırmaya başlar. Bunu yaptıkları üç yıl içinde, yavaş yavaş bir kaleye dönüşen bir cihaz buldular. Bugünün iPhone’ları, pahalı bir Apple onaylı tamir atölyesi dışında hiç kimse tarafından tamir edilemeyecek veya değiştirilemeyecek parçalarla dolu. Ve Fransa bundan hiç hoşlanmadı.

Toulouse atölyesini yöneten ünlü araştırma ve eğitim grubu The Repair Academy’nin CEO’su Alexandre Isaac, bunun gittikçe kötüleşen bir sorun olduğunu söylüyor. Yeni bir iPhone piyasaya sürüldüğünde, ekibi yalnızca belirli bir Apple aygıtıyla çalışmak üzere kilitlenmiş başka bir parça buluyor. İlk önce anakarttaki bir çipti, diyor. Ardından, onarım kısıtlamaları olan parçaların listesi Touch ID, Face ID ve nihayetinde pil, ekran ve kameraya kadar uzandı.

Isaac, insanları basit bir onarım işi için ikinci el bir iPhone’un değerinden daha fazlasını akredite bir teknisyene ödemeye zorlayarak, insanları cihazlarını tamir etmek yerine atmaya teşvik ediyor, diyor Isaac. Repair Academy, Apple onaylı bir teknisyenin müşterilerden bağımsız bir tamir atölyesinden iki kat daha fazla ücret aldığını tahmin ediyor. Isaac, şirketin California genel merkezindeki güneş panellerine ve MacBook’ları oluşturmak için kullanılan geri dönüştürülmüş alüminyuma atıfta bulunarak, “Pek çok insan Apple’ı süper yeşil olarak görüyor” diyor. Onarım Akademisi, durumun böyle olmadığını kanıtlamak için kanıt topluyor. Bunun yerine, Apple mühendislerinin proaktif bir şekilde iPhone’ları tamir edilmesini zorlaştırmaya çalıştıklarını savunuyor.

Bu, Isaac’in yıllardır takip ettiği bir problem. Ve şimdi bir Paris savcısı harekete geçmeye karar verdi. 15 Mayıs’ta savcı, Apple’ın planlı eskitme iş modelini (bir ürünün ömrünü kasıtlı olarak sınırlandıracak şekilde tasarlamayı ifade eden bir terim) izlediği iddialarına yönelik resmi bir soruşturma açılacağını duyurdu.

Soruşturmayı Fransa’nın Rekabet, Tüketici İşleri ve Dolandırıcılığı Önleme Departmanına (DGCCRF) devreden savcı, şirkete para cezası verme ve ayrıca kampanyacıların iddia ettiği gibi Apple’ın iPhone onarım kısıtlamalarının Fransız yasalarını ihlal edip etmediğini kanıtlama yetkisine sahip olacak. Yıllardır Fransa, Avrupa’nın ilk tamir edilebilirlik puanlama sistemini tanıtan onarım hakkı hareketinin ön saflarında yer aldı. Ancak bu dava, ülkenin Apple’ı üstlenme isteğini ve ürünlerini oluşturma biçimini pekiştiriyor.

Onarım hakkı için kampanya yürüten ABD’li bir grup olan iFixit’in sürdürülebilirlik direktörü Elizabeth Chamberlain, “Fransa, henüz kimsenin yapmadığı şekillerde onarım hakkı için bastırıyor” diyor. “Ulusal düzeyde parça eşleştirme yoluyla planlı eskimeye karşı herhangi bir hareketi ilk kez görüyoruz.” Apple, WIRED’in yorum talebine yanıt vermedi. Şirket yakın zamanda 2023 çevresel ilerleme raporunu yayınladı.

“Serileştirme” olarak da bilinen parça eşleştirme, telefonun ekranının, pilinin veya sensörünün değiştirilip değiştirilmediğini anlaması için telefonun seri numarasını dahili bir parçanın seri numarasına bağlayarak çalışır. Chamberlain, “iPhone’da, en zararlı şekilde, çalışan iki iPhone’dan iki ekranı değiştirmeye çalışırsanız,” diyor ve takasın ya seri numaraları eşleşmediği için işe yaramayacağını ya da müşterilerin iPhone’larından ekranlarının doğrulanmadığını söyleyen uyarılarla bombardımana tutulurlar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*