Bu hikaye aslen ortaya çıktı hakai ve bir parçasıdır İklim Masası işbirliği.
Ölü balıklar her yerdeydi, kasabanın yakınındaki kumsalda benekler halindeydi ve çevredeki kıyı şeridine kadar uzanıyordu. Alaska, Kotzebue sakinlerinin aklında kalan şey, Ekim 2021’de yüzlerce, muhtemelen binlerce ringa balığının kıyıya vurduğu ölümün muazzam boyutu. Balıkçı ve Qikiqtaġruŋmiut kabilesinden yaşlı bir balıkçı olan Bob Schaeffer, “tam anlamıyla sahillerin her yerinde balık vardı” diyor.
Dramatik ölümlere rağmen, görünürde bir suçlu yoktu. Native Village of Kotzebue’nin çevre programı direktörü Alex Whiting, “Buna neyin sebep olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yok” diyor. Ölümün, son 15 yıldır gözünü diktiği bir sorunun belirtisi olup olmadığını merak ediyor: Bu ücra Alaska kasabasının çevresindeki sularda giderek daha fazla fark edilir hale gelen, bazen mavi-yeşil algler olarak adlandırılan zehirli siyanobakterilerin çiçek açması.
Kotzebue, Alaska’nın batı kıyı şeridinde, Kuzey Kutup Dairesi’nin yaklaşık 40 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Rus kaşif Otto von Kotzebue 1800’lerde buraya adını eklemeden önce, bölge “neredeyse bir ada olan yer” anlamına gelen Qikiqtaġruk olarak adlandırılıyordu. 2 kilometre uzunluğundaki yerleşimin bir tarafı Çukçi Denizi’nin bir kolu olan Kotzebue Boğazı, diğer tarafı ise bir lagünle çevrili. Uçaklar, tekneler ve dört tekerlekli araçlar ana ulaşım modlarıdır. Kasabanın dışına çıkan tek yol, geri dönmeden önce lagünün etrafından dolanıyor.
Kasabanın ortasında, Alaska Ticaret Şirketi, mısır gevreğinden elmaya ve iki lokmalık keklere kadar 48’in aşağı kesimlerinde popüler olan yiyecekleri satıyor, ancak okyanus, kasabadaki birçok insan için gerçek bakkal. Kotzebue nüfusunun yaklaşık dörtte üçünü oluşturan Alaska Yerlileri, her yıl denizden yüzlerce kilo yiyecek çıkarıyor.
Schaeffer, “Biz okyanus insanlarıyız,” diyor. İkimiz, çiseleyen bir Eylül 2022 sabahının sadece aydınlık saatlerinde Schaeffer’in balıkçı teknesinin küçük kamarasına tıkılmış durumdayız. Bütün yaz Kotzebue Sound’da demirlemiş bir su izleme cihazına doğru ilerliyoruz. Pruvada, Columbia Üniversitesi, New York, Whiting’den mikrobiyal oşinograf Ajit Subramaniam ve Schaeffer’in oğlu Vince, soğuk yağmura karşı korunmak için burunlarını kalkık tasmalara sıkıştırmış. Hepimiz, Schaeffer ve diğerlerinin güvendiği balıkları zehirleyebilecek siyanobakteriler hakkında bir yazlık bilgi toplamak için oradayız.
Büyük koloniler algler yeni bir şey değildir ve genellikle faydalıdırlar. Örneğin ilkbaharda, artan ışık ve besin seviyeleri fitoplanktonun çiçeklenmesine neden olarak balıkları ve omurgasızları besleyen mikrobiyal bir çorba oluşturur. Ancak birçok alg formunun aksine, siyanobakteriler tehlikeli olabilir. Bazı türler, insanlarda ve diğer hayvanlarda karaciğer veya nörolojik hasara ve hatta belki de kansere neden olan siyanotoksinler üretebilir.
Pek çok topluluk siyanobakterilerle ters düştü. Pek çok siyanobakteri deniz ortamında hayatta kalabilse de, tatlı su çiçeklenmeleri daha fazla dikkat çekme eğilimindedir ve etkileri, akarsular ve nehirler onları denize taşıdığında acı ortamlara yayılabilir. Örneğin, Doğu Afrika’da Victoria Gölü’ndeki çiçekler büyük balık ölümlerinden sorumlu tutuluyor. İnsanlar da acı çekebilir: 1996’daki aşırı bir vakada, 26 hasta Brezilya’daki bir hemodiyaliz merkezinde tedavi gördükten sonra öldü ve bir araştırma kliniğin su kaynağında siyanotoksin buldu. Daha sıklıkla, maruz kalan kişilerde ateş, baş ağrısı veya kusma görülür.
Bir yanıt bırakın