Kıyı Erozyonuyla Mücadele İçin Ismarlama Yapay Resif Tasarlayın

başladı Karayip Denizi. O zamanlar Latin Amerika’da çalışan bir iş geliştirme mühendisi olan Jaime Ascencio, bölgenin değerli sahillerini yiyip bitiren ve sahil beldelerinin getirdiği turizm dolarlarını tehdit eden kıyı erozyonuyla mücadele etmenin sürdürülebilir yollarını bulmaya hevesliydi. “Kum yoksa misafir de yoktur” diyor. Ancak yapay resiflerin doğal dalgakıranlar oluşturabileceğini bilen Ascensio, yalnızca ne sürdürülebilir ne de dalgaların gücüne direnecek kadar kararlı çözümler bulabildi. Böylece Hollanda’daki ünlü Delft Teknoloji Üniversitesi’nde kıyı mühendisliği alanında yüksek lisans yapmaya devam etti ve kendisi de bir tane geliştirdi.

Beş yıldan fazla araştırma ve geliştirmeden sonra, emeğinin meyveleri Hollanda’nın Rotterdam kentinin hemen dışındaki Maas nehrine daldırıldı: Her biri altı ton olan ve düşük karbonlu betondan yapılmış 17 blok şimdi üst üste yığılmış durumda. nehir tabanı. Ortaya çıkan yapı – 25 metre uzunluğunda ve neredeyse 10 metre yüksekliğinde – Rotterdam’ın ilk yaşayan dalgakıranını oluşturuyor; yapay bir resif, denizdeki biyoçeşitliliği geri kazandıracak ve denizde seyreden on binlerce geminin neden olduğu türbülansa karşı daha sürdürülebilir bir dalga bariyeri olarak ikiye katlanacak. ve her yıl Avrupa’nın en büyük limanından çıkıyor.

Resmen Reef Enhancing Breakwater olarak adlandırılan sualtı yapısı, Tayland, Maldivler ve Endonezya’da mercan resifi restorasyon projelerinde beş yıl çalışmış bir deniz biyoloğu olan Leon Haines ile birlikte kurulan bir Ascensio girişimi olan Reefy’nin ilk projesidir. Reefy’nin listesinde bir sonraki sırada Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Güneydoğu kıyılarındaki (zaten yapay resifler için gerçek bir oyun alanı olan) benzer projeler var.

Pek çok yönden, girişimin altında yatan ilke – okyanusu yeniden vahşileştirmenin kıyı şeridini koruyabileceği – zaten doğada var. Tüm dünyada mercan resifleri, kıyı bölgelerini dalgalardan, fırtınalardan ve tsunamilerden koruyan doğal bir tampon görevi görür. Dünyanın her köşesindeki mercanları analiz eden bir grup araştırmacıya göre, mercan resifleri dalga enerjisinin yüzde 97’sini kıyı şeridine ulaşmadan önce dağıtabiliyor. Mercanlar ayrıca, okyanus tabanının yalnızca yüzde 0,01’ini kaplarken birim alan başına diğer tüm deniz ortamlarından daha fazla türü destekler.

Mercan resifleri dışında, iklim değişikliğinin neden olduğu amansız stresten ölüyor. Bu çokça belgelenen ölüm, yıllar içinde bazıları kasıtsız, bazıları yüksek mühendislikle tasarlanmış sayısız yapay resif çözümüne yol açtı. Bunlar, batık gemilerden kasıtlı olarak batık eski ABD ordusu tanklarına, NYC metro arabalarına, ürkütücü su altı heykel parklarına ve robotik kollarla mercan parçalarıyla önceden tohumlanmış kubbe şeklindeki mercan iskeletlerine kadar gamı ​​​​yönetiyor.

Reefy’nin blokları, lokasyonun ihtiyaçlarına göre farklı konfigürasyonlarda birleştirilebilir.

Fotoğraf: Reefy

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*