Kuzey Kutbu’nun Permafrost Takıntılı Metan Dedektifleri

gece yarısı Fairbanks, Alaska’daki Sun Golf Sahası, aynı atışın asla iki kez yapılamayacağını söylüyorlar. Bunun nedeni, Kuzey Kutbu’nun gezegenin geri kalanından çok daha hızlı ısınması ve yer altı permafrostunun çözülmesiyle parkurun çim yollarını deforme etmesidir. Bu hızlı buz çözme, eski organik maddenin, çoğunun kilidini açar. (Dünyadaki permafrost, şu anda atmosferde olduğundan iki kat daha fazla karbon tutar.) Mikroplar bu serbest kalan maddeyle beslenir ve gezegeni ısıtmada karbondioksitten 80 kat daha güçlü bir gaz olan metan gazı çıkarır. Eriyen permafrost daha fazla metan saldıkça, küresel sıcaklıkları yükseltir; bu da daha fazla permafrost çözer, bu da daha fazla metan salar. Bu korkunç iklim geri bildirim döngüsü ve bilim adamları bunu daha iyi anlamak için bir dizi teknoloji kullanıyor.

Boulder’daki Colorado Üniversitesi’nden bir jeokimyacı olan Tyler R. Jones, “Kuzey Kutbu’nun geleceğinin tamamen ısınmayla ilgili olduğunu biliyoruz” diyor. “Hazırlanmak için, permafrost ortamlarını daha iyi anlamak, onları daha iyi modellemek istiyoruz. Neyin mümkün olduğunu bilmek istiyoruz.”

Fairway’ler, bilim adamlarının özel olarak tasarlanmış dronlarını indirmeleri için mükemmel yerlerdir. Sera gazlarını örneklemek için aletler taşıyan uçağın kanat açıklığı 10 fit. Ancak tekerlekleri yok, bu yüzden takımın karnından inmesi gerekiyor. Jones, “İlgilenilen bir özelliğin etrafında tur atabilir ve bir metan bulutunun profilini elde edebilirsiniz,” diyor. “Golfçüler bir dakika oynamamıza ve dronumuzu indirmemize izin verdiler. Sonra da şutlarını vurdular.”

Yakınlarda, nasıl baktığınıza bağlı olarak, özellikle ilgi çekici veya korkutucu bir site pusuda bekliyor. Big Trail Lake, permafrost’un o kadar hızlı çözüldüğü ve yerin çöktüğü şiddetli bir termokarst olayının ürünüdür. Ortaya çıkan suyla dolu kraterler, mikropların metan üretmesi için ideal koşulları temsil ediyor. Gerçekten de Big Trail Lake, Alaska’daki en yüksek emisyonlu göllerden biri olabilir, bu nedenle ekip oradaki yüzen bir alet kulesinden metan verileri topluyor. Alaska Fairbanks Üniversitesi’nden bir jeofizikçi olan Nicholas Hasson, “Bu, farklı türde aletler nedeniyle muhtemelen Kuzey Kutbu’nda gerçekleşen en karmaşık bilim deneylerinden biridir” diyor. “Bir nevi metan dedektifleri gibiyiz.”

Yerde tek bir yere sabitlenmiş bir dizi sensörden farklı olarak, bir dron, farklı irtifalarda ve tüm arazilerde numuneler alarak araştırmacılara havadaki metan konsantrasyonlarının oldukça ayrıntılı bir haritasını sağlayabilir.

Fotoğraf: Frankie Carino

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*