Elon Musk ne zaman Geçen yıl Twitter’ı devraldıktan sonra, birçok kullanıcı ücretsiz ve açık kaynaklı platform Mastodon’a geçti. Mastodon, diğer merkezi olmayan sosyal medyalar gibi, teknolojinin en büyük oyuncularından birine ait değildir ve tek bir şirketin merkezi sistemine dayanmaz. Bunun yerine bağımsız çalışan sunucularda çalışır. Steemit gibi diğer merkezi olmayan sosyal medya platformları, verilerin dünyanın herhangi bir yerindeki sunucularda depolanabilmesini sağlamak için blockchain teknolojisini kullanır.
Twitter’dan Mastodon’a göç, Musk’ın temkinli tavrı ve platformun onun elinde parçalanacağı endişesiyle tetiklendi. Gerçekten de, veri ihlalleri, tutarsız liderlik ve şüpheli jeopolitik bağlar sayesinde yerleşik sosyal medyaya genel olarak güvensizlik yüksektir. Buna cevaben, merkezi olmayan sosyal ağların savunucuları, bu alternatiflerin şeffaflığı artırdığını ve kullanıcılara çevrimiçi deneyimleri üzerinde daha fazla kontrol sağladığını iddia ediyor. Ancak ademi merkeziyetçilik aynı zamanda olumsuz tarafları da beraberinde getiriyor ve bunların çoğu daha büyük kültürel hastalıkları yansıtıyor.
Merkezi olmayan bir ağın kışkırttığı sorunların başında komplocu düşüncedeki artış geliyor. Virginia Commonwealth Üniversitesi profesörü David Golumbia’nın kitabında öne sürdüğü gibi Bitcoin Politikası: Aşırı Sağcılık Olarak Yazılım, Amerikan yaşamında derin köklere sahip olan komplo teorileri, merkezi olmayan teknolojinin temelini oluşturan mantığın çoğu tarafından yönetiliyor. Kripto para birimini örnek olarak kullanan Golumbia, bitcoin’in ölümcül savunucularının sahip olduğu inançların kaçının aşırı sağ düşünceye bağlı olduğunu gösteriyor. Merkezi olmayan bankacılık, kripto meraklılarına paraları üzerinde daha fazla kontrol vaat ederek mevcut finansal kurumlara olan güvensizliğe dayanır. Sonuç olarak, bitcoin gibi kripto para birimleri, ABD Federal Rezervinin sıradan insanlardan değer çaldığını düşünen veya “seçkinlerin” çok fazla güce sahip olduğunu ve ipleri hükümetin arkasına çekebileceğini düşünen kişiler için çekici olabilir. Çoğu zaman, bu seçkinler, uzun süredir devam eden anti-Semitik mecazlarla oynayan “Yahudi kontrolü” olarak kodlanıyor. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine yatırım yapan pek çok kişi bu aşırılık yanlısı, aşırı sağcı görüşleri benimsemese de, içine girdikleri sistemler genellikle bunu yapıyor.
Ademi merkeziyetçilik, bireysel mülkiyeti teşvik ettiği için, ister bankalar ister platformlar olsun, görünüşte sorgulanabilir yerleşik kurumlara çözüm olarak ortaya çıkıyor. Kişinin kendisini ve belirli grubunu korumak için bir yer aramasına dayanır. Golumbia’nın tanımladığı gibi güvensizlik ve birçok kişiyi Mastodon için Twitter’dan kaçmaya iten duygular, genellikle komplo şeklinde kendini gösterir ve kurumlar tutarsız olduğunda veya kötü davrandığında artar. Ademi merkeziyetçiliği zorlamak, kullanıcıları doğaları gereği komplocu yapmaz. Ancak eskisine karşı temkinli oldukları için yeni bir platforma -merkezi olmayan ve sözde daha güvenilir olan bir platforma- sığındıklarında, genellikle bu komplo niteliğindeki güvensizliği yanlarında getirirler.
Merkezi olmayan sosyal medya da dış dünyadan şüphelenilecek şekilde inşa edilmiştir. Bu, Mastodon’un, tıpkı sizin bir Gmail hesabından Hotmail e-postasına yazabilmeniz gibi, kullanıcıların birbirine bağlandığı “birleşik ağ” sunucularında belirgindir. Yeni kullanıcılar, kaydolurken ortak ilgi alanlarına veya profesyonel bağlantılara göre katılmak için bir sunucu seçer. Ancak bu sunucular da birbirini bloke edebilir. Bu, büyük olasılıkla güvenliği artırmaya yönelik bir içerik denetleme özelliğidir, ancak aynı fikirde olmadığınız veya görmek istemediğiniz şeyleri gizlemek için de kullanılabilir. Örneğin, Musk’ın Twitter’da teknoloji muhabirlerini yasaklamaya başlamasından sonra katılan yüzlerce gazetecinin yer aldığı bir Mastodon sunucusu, şu anda muhabirlerin başkalarını kötü niyetle gözetlediğini iddia eden 200’den fazla başka sunucu tarafından engelleniyor. Bu birleştirilmiş Mastodon sunucuları gibi merkezi olmayan ve bu nedenle daha fazla silo haline getirilmiş çevrimiçi alanların nasıl komplo düşüncesine yol açabileceğini hayal etmek kolaydır.
Diğer merkezi olmayan Web3 platformlarında, komplocu ideolojiler daha açık şekillerde ön plana çıkıyor. Örneğin, Steemit’in yeni kullanıcılara yönelik talimatları, katıldığınızda yapmanız gereken ilk şeyin “ana/sahip anahtarlarınızı bir kağıda yazmak ve kağıdı güvenli bir yerde tutmak” olduğunu tavsiye ediyor. Herkes giriş yapmak, para transfer etmek, başkaları hakkında yorum yapmak ve arkadaşlarınızı avlamak için şifrenizi kullanabilir. Sen buna ne derdin? ‘Ana/sahip anahtarı’ yeterli değil.” Platform, diğer alanlara ve kullanıcılara güvenilemeyeceği için kullanıcıların kendilerini dijital dünyanın tehlikelerinden korumaları gerektiğini öne sürüyor.
Bir yanıt bırakın