Bazı gözlemciler, düzenleyicilerin teknoloji şirketlerinin satın almalar yoluyla ölçeklendirerek çok fazla güç toplamasına izin verdiğini savunarak kararı memnuniyetle karşıladılar. Open Markets adlı düşünce kuruluşunun Avrupa direktörü Max von Thun, Facebook’un WhatsApp ve Instagram ile birleşmesine izin veren geçmiş kararlara atıfta bulunarak, “On yılı aşkın bir süredir yetersiz bir uygulama olduğunu düşünüyoruz” diyor. “Endişemiz, Microsoft’un Activision kataloğuna sahip olarak bu pazarda diğer bulut oyun hizmetlerine göre tartışılmaz bir avantaj elde etmesi olacaktır.”
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Microsoft da dahil olmak üzere diğerleri, CMA’nın bulut oyun endüstrisinin nasıl yapılandırıldığını yanlış anladığını söyleyerek karara itiraz etti. Microsoft başkan yardımcısı ve başkanı Brad Smith yaptığı açıklamada, “CMA’nın kararı, rekabet endişelerini gidermek için pragmatik bir yolu reddediyor ve Birleşik Krallık’ta teknolojik yenilik ve yatırımın cesaretini kırıyor” dedi. Smith, CMA’nın kararının “bu pazarın yanlış anlaşılmasına ve ilgili bulut teknolojisinin gerçekte çalışma şekline” dayandığını söyledi.
University College London’da teknoloji platformları üzerine çalışan bir profesör olan Joost Rietveld, bulut oyunlarının ayrı bir pazar olmadığını savunuyor. “Bulut oyunlarını çok farklı şekillerde kullanan ve gerçekten farklı müşterileri hedefleyen çok farklı şirketleriniz var” diyor. “Bütün bu teklifleri bir araya getiriyorlar ve birbirleriyle aktif olarak rekabet edip etmedikleri ve bu anlaşma gerçekleşirse tüketicilere bu birleşik zararın olup olmayacağı açık değil.”
Birleşme Japonya, Brezilya ve Güney Afrika’daki rekabet otoriteleri tarafından zaten onaylandı. Avrupa Birliği hala anlaşma üzerinde müzakere ederken, ABD Federal Ticaret Komisyonu geçen Ağustos ayında birleşmeyi engellemek için dava açtı. Bu davadaki delil duruşmalarının bu yıl Ağustos ayında başlaması planlanıyor. Teknoloji sektöründen bazıları, Birleşik Krallık düzenleyicisinin hareketini bir tür güç oyunu olarak görüyor.
CMA’nın kararı, İngiltere hükümetinin ajansa yerel rekabet kurallarını ihlal etmeleri halinde şirketlere küresel gelirlerinin yüzde 10’una kadar para cezası verme yetkisi vereceğini duyurmasından günler sonra geldi ve yeni bir “Dijital Pazarlar Birimi” kurdu. İngiltere’nin teknoloji sektöründe tüketicileri korumak ve rekabeti geliştirmek. Bu, sektörde bazı alarmlara neden oldu. Macfarlanes hukuk firmasının ortaklarından Richard Pepper, “CMA, özellikle Brexit’in ardından, son birkaç yıldır dünya çapında bir rekabet uygulayıcısı olarak giderek daha fazla öne çıkıyor” diyor. “Birleşme kontrolünde giderek daha agresif olarak görülüyorlar. Ancak bu gerçekten engelledikleri en büyük anlaşma.”
Karar, Microsoft’un bulut oyunlarına geçişinin sonunu getirmiyor, ancak yavaşlatması muhtemel. Manchester Metropolitan Üniversitesi’nde oyun endüstrisinde uzmanlaşmış kıdemli bir öğretim görevlisi olan Daniel James Joseph’e göre, son yıllarda daha büyük oyun şirketleri genellikle satın alma yoluyla büyümenin peşinden gitti. “Hemen hemen her yıl elde edilen tüm veriler, birleşmenin temsil ettiği dinamiğe işaret ediyor: büyük olan daha da büyüyor” diyor. “Bugünlerde, örneğin inovasyondan ziyade, endüstri büyümesi için oyunun adı satın almalar.”
Şirket hala büyüyebilir, ancak o kadar kolay değil. Yönetim Uygulamaları Kıdemli Üyesi Alex Connock, “Microsoft’un bulut oyunlarına yönelik emelleri için, bu aksilik Activision anlaşması için ölümcül olsa bile, bu pazarda büyümenin, örneğin daha küçük oyun yayıncılarının satın alınması gibi birçok başka yolu var” diyor. Oxford Üniversitesi Saïd İşletme Okulu’nda.
Ancak yavaş ölçeklendirme, Microsoft’un yapmak istediği şey olmayabilir. Bulut oyunlarına geçişi sadece eğlence işini kurmakla ilgili değildi. Bulut altyapısı ölçekli bir iştir; şirketlerin büyümesi ve büyümeye devam etmesi gerekir. Oyun gibi yoğun veri gerektiren hizmetler de dahil olmak üzere bulutta kendi hizmetlerinize sahip olmak çok önemlidir.
Microsoft, bulut bilgi işlem işi Microsoft Azure aracılığıyla zaten bir bulut bilgi işlem devidir. İngiltere iletişim düzenleyicisinin Nisan ayı raporuna göre, bulut altyapısı hizmetlerinde Microsoft ve Amazon’un toplam pazar payı yüzde 60 ila 70 arasında. UC Berkeley’den Weber, bulut oyunlarına geçmenin, bulut hizmetlerine yönelik talebi besleyerek Microsoft’un pazardaki konumunu sağlamlaştırabileceğini söylüyor. “Talep ne kadar büyükse, iş o kadar iyi olur” diyor. “Bulut oyunları, bulut altyapısı için halihazırda ve çok daha büyük bir talep kaynağı olacak.”
26.04.2023, 16.15 EDT tarihinde güncellendi: Bu makale, Steven Weber ve Max von Thun’un adlarının yazımını düzeltecek şekilde güncellendi.
Bir yanıt bırakın