Şimdi ekibi, Tsimane ve komşu Moseten halkının beyinlerinin sizinkinden, benimkinden ve sanayileşmiş dünyadaki hemen hemen herkesin beyinlerinden daha yavaş yaşlanabileceğine dair kanıtlara sahip. Kaplan, “Yaşam tarzıyla ilgili bir şey beynin yaşlanmasını etkiliyor” diyor. Bunun ne olduğunu bildiğini ve bize herhangi birinin beyninin yaşlanmasını nasıl daha iyi kontrol edebileceğimizi öğretebileceğini düşünüyor.
Halk sağlığı uzak toplumlar başka yerlerdeki halk sağlığına ışık tutabilir. 1980’lerde Kaplan, Peru’daki sanayileşmiş toplumla daha yeni temas kurmuş bir Yerli grup olan Mashiguenga ile çalışıyordu. Kaplan onların hayatlarını gözlemledikçe ve röportajlar yürütürken, insanlar sık sık sağlık sorunları konusunda ondan yardım isterdi. Ancak genç antropoloji profesörünün tıp eğitimi yoktu.
Bu yüzden bir meslektaşı olan doktor Benson Daitz’den kontroller yapması için gelmesini istedi. Daitz, 1987’de Peru’ya uçtu ve hastalara bir dizi enfeksiyon teşhisi koydu. Ama bulamayınca şaşırdı. Hiçbir üfürüm veya başka kalp sorunu duymadı. Mashiguenga yaşlılıkta bile sağlıklı kalplere ve tansiyon seviyelerine sahipti. Kaplan, birçok kronik hastalıktan kurtulabilecekleri sonucuna vardı. Bu önsezi ona yapıştı.
Otuz yıl sonra, Kaplan hâlâ yaşam tarzı ile kronik hastalık arasındaki noktaları birleştiriyor ve hâlâ ekibini barındıran ve onlarla birlikte çalışan köylerde sağlık hizmeti sunuyor. Köylerde halkın tıbbi ihtiyaçları karşılanmakta; araştırmacılar da karşılığında kalp ve beyin hastalıklarını öğreniyor.
Yıllar içinde Kaplan’ın ekibi, Mashiguenga gibi, Tsimane’nin de ortalamanın üzerinde enfeksiyon oranlarına sahip olduğunu, ancak ABD ve Avrupa’daki insanlara kıyasla daha düşük kalp hastalığı ve diyabet oranlarına sahip olduğunu bildirdi. 2004’ten beri Kaplan ve Tsimane ile çalışan Bolivya’daki Universidad Mayor de San Simón’da biyomedikal araştırmacı olan Daniel Eid Rodriguez, “Bunlar yaşlanmayla ilişkili koşullar değildi” diyor. Rodriguez. “Tsimane’nin yaşam tarzı sağlıklı tarif gibi görünüyordu.”
Öte yandan, bugün ABD’deki insanların çoğu yaşlanma hastalıklarından ölüyor. Kalp hastalığı, kanser, hipertansiyon, diyabet ve Alzheimer, 2019’da ABD’deki ölümlerin yüzde 56’sını oluşturuyor. Sorun şu ki, sanayileşmiş toplumlar insanlar için ucuz kalorilerle dolu ve hareketsiz kalma fırsatlarıyla dolu doğal olmayan bir ortam.
Kaplan’ın ekibi, modern, sanayileşmiş bir yaşama karşı sanayileşmemiş bir yaşamın da beyne fayda sağlayıp sağlamayacağını görmek istedi. Mart ayında yayınlanan son makaleleri için Kaplan, Tsimane ile devam eden ortaklığını sürdürdü ve Tsimane’den daha fazla çiftçilik yapan ve modern pazarlarla daha fazla ilgilenen kırsal bir Yerli grup olan yakınlardaki Moseten ile yeni bir ortaklığa başladı. Moseten avlanmaya ve yiyecek aramaya daha az bağımlıdır, yani yiyecekleri için eskisi kadar çalışmak zorunda değildirler. Ekibin incelediği tüm katılımcılar 40 yaşın üzerindeydi, çünkü bilim adamları o zaman beynin daha belirgin bir şekilde yaşlanmasını bekliyorlar.
Bir yanıt bırakın