Rusya’nın Uzay Programı Büyük Tehlikede

Bir Rus gazetesine göre Roscosmos, şu anda ISS’de demirlemiş olan Soyuz’u planlanandan daha erken indirmeyi ve onu başka bir Soyuz ile değiştirmeyi de değerlendirdi. Bu, perde arkasında teknik endişelerin bir işareti olabilir.

Son uzay mekiği uçuşundan sonraki dokuz yıl boyunca NASA, astronotları ISS’ye taşımak için Rusya’ya bel bağladı; uzaya giden tek yolculuk Soyuz’du. Ancak 2020’de NASA, SpaceX Crew Dragon uzay aracını kullanmaya başladı. Yakında, Boeing de seferler sunmaya başlayacak. McClintock, NASA’nın bazı kargo teslimatları ve birkaç astronot uçuşu için hala Rusya’ya güvendiğini, ancak bunun yakında değişebileceğini söylüyor. “Bence NASA’nın, Ruslara bağımlı olmadan istasyona ikmal ve astronot transferlerini sürdürüp sürdüremeyeceğini görmek için benzer bir analiz yürütmesi muhtemel ve ihtiyatlı olacaktır” diyor.

NASA zaten bu yönde ilerliyor olabilir; 2 Mart’ta ajans, SpaceX, Northrop Grumman ve Sierra Space ile kargo sözleşmelerini uzattı. Bu gelişme, zaten sınırlı olan uzay gelirini azaltarak Rusya’nın ekonomik sıkıntılarını artıracaktır. Roscosmos’un destekleyeceği veya güvenebileceği bir ticari uzay programı yok.

Mürettebatlı fırlatmalar için Rusya, uzun süredir komşu Kazakistan’daki Baikonur uzay limanına bağlı. Ancak ülke maliyetli yıllık ücretler aldı ve Mart ayında Kazakistan, bildirildiğine göre Roskosmos’un borcu nedeniyle Rus uzay limanı varlıklarına el koydu. Rusya, doğu Rusya’da Çin sınırına yakın yeni bir uzay üssü olan Vostochny Cosmodrome’u inşa ederek Baykonur’a olan bağımlılığını azaltmaya çalıştı, ancak proje inşaat sorunları, gecikmeler ve yolsuzluk skandallarıyla tıkandı.

Fırlatma sorunlarının ve soğutma sıvısı sızıntılarının ötesinde, Rusya’nın sivil uzay programı başka bir sorunla karşı karşıya: ISS. İstasyon, son çeyrek asırdır ABD ve Rusya uzay programları arasında kritik bir bağ sağladı, ancak bu, dev yapıyı tamamen kullanımdan kaldırma planlarıyla birlikte yavaşlıyor. NASA, modüllerinin 2030 gibi erken bir tarihte yörüngeye ulaşması planlanan yeni nesil ticari uzay istasyonlarına yatırım yapıyor. Rusya’nın bu ticari konseptlerde veya Çin’in yeni Tiangong istasyonunda hiçbir rolü yok.

Geçen Temmuz ayında, Roscosmos’un başkanı Yuri Borisov, Rusya’nın kendi uzay istasyonunu fırlatacağı 2028’de Rusya’nın ISS’den çekileceğini ve istasyonun ömrünü fiilen sona erdireceğini iddia etti. Ve bu Şubat ayında, devlete ait TASS haber ajansı, Rusya’nın ISS’yi 2028 yılına kadar desteklemeyi planladığını doğruladı; bu, zamanlama “yeni bir Rus Yörünge İstasyonu”nun konuşlandırılmasına bağlı.

Çin, Rusya ve Avrasya odaklı bir düşünce kuruluşu olan Jamestown Foundation’ın kıdemli üyesi Pavel Luzin şüpheci; yeni uzay istasyonu modellerinden, insanlı uzay aracından veya yapım aşamasındaki fırlatma araçlarından haberdar değil. Rusya’nın 2030’larda yeni bir istasyon açmasının bile iyimser olacağını ekliyor. Aynı zamanda Tufts Üniversitesi’nin Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu’nda misafir öğretim üyesi olan Luzin, “Rusya Sovyetler Birliği değil” diyor. “Rusya bazı büyük araçlar ve Soyuz uzay aracı yapabilecek. Rusya bazı uyduları fırlatabilecek. Ancak gelişmiş bir uzay gücü olmayacak. Alçak Dünya yörüngesinin ötesine adım atmayacak.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*