TikTok, ‘Yaşlı’ Olmanın Ne Demek Olduğunu Değiştiriyor

Genç TikTok kullanıcıları neden yaşlanmaktan bu kadar korkuyor? Kent Üniversitesi’nde yaş araştırmaları araştırmacısı ve sosyoloji profesörü olan Julia Twigg, insanların yaşlı ayrımcılığını “kökleşmiş bir fikirler dizisi” olsa bile kaçınılmaz gibi göstererek “doğallaştırmaması” gerektiğini söylüyor. Twigg, gençliğe tarihsel olarak çoğu kültürde değer biçilmiş olsa da, yaşlı ayrımcılığını pekiştiren modern olgulara da bakmamız gerektiğini söylüyor.

Twigg, “Sosyal medya, yazılı medya ile hemen hemen aynı yaşlanma sorunlarına sahip, ancak çevrimiçi dünya çok daha sert ve çok daha açık bir şekilde düşmanca olabiliyor” diyor. İnternet, diye ekliyor, ” [harsher opinions] dergiler ve editoryal bir mercek aracılığıyla filtrelendiklerinde gerçekleşmeyen bir şekilde kamusal alana çıkmak.”

Ashton Applewhite, yazarı Bu Sandalye Harika: Yaşçılığa Karşı Bir Manifesto, yaşçılığı modern kapitalizmden ayıramayacağımızı ekliyor. Applewhite, “Doğal biyolojik geçişler patolojikleştirildiğinde veya sorunlaştırıldığında, kimse tatminden para kazanmaz” diyor, “insanlar bunlardan para kazanıyor.” Yaşlanma karşıtı kremler yüzyıllardır varken, TikTok bu ürünlerin sürekli alınıp satılmasını sağladı. Kullanıcılar, TikTok Shop sayesinde uygulamadan çıkmadan yaşlanma karşıtı serumlar, kapatıcılar, asitler, kremler, göz jelleri ve “ışık terapi maskeleri” satın alabiliyor. Influencer’lar, satılan her şeyden bir pay aldıkları için bu ürünleri kırbaçlamaya teşvik ediliyor.

Laurier, “Yirmili yaşlarının ortasında olan biri, yaşlanma karşıtı pazarlamayı bilir ve bir kırışıklığı olursa ölecekleri fikrine kapılmaz” diyor. “Ama bunu 12 yaşındaki bir çocuğa pazarlarsanız, bunu gerçekten içselleştirecek ve bir sonraki seviyeye taşıyacaklar.”

Muhtemel bir çözüm maruz kalmaktır. Applewhite, “Yaşlanma hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, o kadar az korku taşıdığını gösteren araştırmalar var,” diyor ve “kendi yaşımızdaki insanlarla en çok ortak noktamız olduğu şeklindeki yanlış fikri” de ortadan kaldırmamız gerektiğini ekliyor. Teorik olarak bu, TikTok’un yardımcı olabileceği bir şeydir; hobi sahipleri, nereli olurlarsa olsunlar veya kaç yaşında olurlarsa olsunlar hashtag’ler altında buluşabilirler.

Laurier, yaşıtlarının TikTok uygulamasında nasıl konuştuklarını da düşünmeleri gerektiğini söylüyor. “Bence otuzlu yaşlarında ve daha büyük olan insanlar ‘yaşlı’ olmakla ilgili şaka yapmayı bırakmalı” diyor, “İnsanlar ‘Oh, artık vücudumu hareket ettiremiyorum’, ‘Oh, dizlerim toza dönüşüyor.’ İnsanların iyi niyetli olduğunu biliyorum ve bu kendini beğenmişlik ama bence bu şakalar insanların seni gerçekte nasıl gördükleri üzerinde etkili olabilir.”

Laurier’nin başka bir önerisi var ve bu yeterince basit. “Bence,” diyor, “daha yaşlı insanlar hayatlarını internette daha fazla göstermeye başlamalı. Bu çocuklara hayatın yirmili yaşlarda bitmediğini göstermeliler. Bundan sonra hayat gerçekten daha yeni başlıyor.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*