Twitter’ın Açık Kaynak Algoritması Red Herring’dir

Geçen Cuma öğleden sonra, Twitter, öneri algoritmasının kaynak kodunu GitHub’da yayınladı. Twitter, algoritmasının “açık kaynak kullanımı” olduğunu söyledi, bu benim genellikle destekleyeceğim bir şeydi. Öneri algoritmaları ve açık kaynak kodu, teknoloji endüstrisinde kurumsal hesap verebilirliğin savunucusu ve araştırmacısı olarak çalışmalarımın ana odak noktalarıdır. Araştırmam, YouTube gibi şirketlerin öneri algoritmalarının iç işleyişi konusunda neden ve nasıl daha şeffaf olmaları gerektiğini gösterdi ve onlara bunu yapmaları için baskı yapan kampanyalar yürüttüm. Kıdemli üyesi olduğum kar amacı gütmeyen kuruluş Mozilla, 1998’de Netscape tarayıcı kodunu açık kaynaklı olarak meşhur etti ve dünyanın dört bir yanındaki geliştiricilerden oluşan bir topluluğu buna katkıda bulunmaya davet etti ve o zamandan beri açık internet için baskı yapmaya devam ediyor. Öyleyse neden Musk’ın kararından etkilenmedim veya heyecanlanmadım?

Bir şey varsa, Twitter’ın sözde “açık kaynak kullanımı”, dikkati son hamlelerinden uzaklaştırmak için zekice bir kırmızı ringa balığıdır. uzak şeffaflıktan. Sadece haftalar önce Twitter, dünyanın dört bir yanındaki araştırmacıların yıllardır zararlı içerik, dezenformasyon, halk sağlığı, seçim izleme, siyasi davranış ve daha fazlasını araştırmak için güvendikleri bir araç olan API’sinin ücretsiz sürümünü kapattığını sessizce duyurdu. . Değiştirilmekte olan aracın kullanımı artık araştırmacılara ve geliştiricilere ayda 42.000 ila 210.000 ABD Doları arasında bir maliyete mal olacak. Twitter’ın hamlesi, Twitter’ın kararını kınayan milletvekillerinin ve sivil toplum kuruluşlarının (yönetim kurulunda yer aldığım Coalition for Independent Tech Research dahil) dikkatini çekti.

İroni şu ki, insanların hafta sonu kaynak kodunu analiz ederken dile getirdikleri sorunların çoğu, Twitter’ın devre dışı bırakma sürecinde olduğu araç tarafından test edilebilir. Örneğin, araştırmacılar, Twitter’ın kaynak kodunda bulunan “UkraineCrisisTopic” parametresinin, algoritmanın Ukrayna’nın işgaline atıfta bulunan tweet’leri indirgemek için bir sinyal olduğunu tahmin ettiler. Araştırmacılar, Twitter’ın API’sini kullanarak Ukrayna’nın işgaliyle ilgili tweet’leri alabilir ve algoritmanın onları güçlendirip güçlendirmediğini belirlemek için etkileşimlerini analiz edebilirdi. Bunun gibi araçlar, halkın kaynak kodun sağladığı bilgi külçelerini bağımsız olarak onaylamasına veya çürütmesine olanak tanır. Onlar olmadan, Twitter’ın doğru olduğunu söylediği şeyin insafına kalırız.

Twitter’ın gösterisi, teknoloji endüstrisinden gelen şeffaflık yıkamanın en son örneğidir. 2020’de TikTok, platformun nasıl çalıştığına dair daha fazla şeffaflık talep eden ABD ve Avrupa’daki düzenleyicilerin gözünü kamaştırmak için “kaynak kodu” kelimesini de kullandı. Sözde “uzmanların TikTok’un uygulamalarını incelemesine ve doğrulamasına izin vermek” için tasarlanan fiziksel “Şeffaflık Merkezlerinin” açıldığını duyuran ilk platformdu. 2021’de, TikTok’un politika ekibinin uygulamanın nasıl çalıştığını açıklayan ve zaten herkese açık içerik denetleme politikalarını gözden geçiren bir Powerpoint sunumundan biraz daha fazlası olan sanal bir Merkez turuna katıldım. Üç yıl sonra, Merkezler halka kapalı olmaya devam ediyor (TikTok’un web sitesi bunun nedeni olarak pandemiyi gösteriyor) ve TikTok herhangi bir kaynak kodu yayınlamadı.

Musk gerçekten Twitter’ın algoritmasına sorumluluk getirmek isteseydi, bunu yapabilirdi. incelenebilir ek olarak şeffaf. Örneğin, bir dizi girdiye dayalı olarak algoritmik bir sistemin çıktılarını simüle eden araçlar yaratabilirdi. Bu, araştırmacıların, öneri sistemlerinin gerçek içeriği nasıl sıralayacağını test etmek için kontrollü deneyler yapmalarına izin verecektir. Bu araçlar, kamu yararına çalışan (ve tabii ki yöntemlerinin insanların mahremiyetine ne kadar saygı duyduğunu gösterebilen) araştırmacılara çok az bir maliyetle veya ücretsiz olarak sunulmalıdır.

Bu cephede iyi haberler var: Bu yaz çok büyük çevrimiçi platformlar için yürürlüğe girecek olan Avrupa’nın Dijital Hizmetler Yasası, platformları zarar görme riski altında olmadıklarından emin olmak için algoritmaları üzerinde üçüncü taraf denetimler yapmaya zorlayacak. insanlar. Bu tür denetimler için gerekli olacak veri türü, Twitter, TikTok veya başka herhangi bir platformun şu anda sağladığının çok ötesindedir.

Kaynak kodu yayınlamak, Twitter’ın kendisinin hazırlıksız göründüğü cesur ama aceleci bir hareketti: GitHub deposu, yayınlanmasından bu yana, muhtemelen hiçbir zaman halka açıklanması amaçlanmayan utanç verici bitleri koddan çıkarmak için en az iki kez güncellendi. Kaynak kodu, algoritmik bir sistemin altında yatan mantığı ortaya koyarken, sistemin gerçek zamanlı olarak gerçek Tweetlerde nasıl performans göstereceği hakkında bize neredeyse hiçbir şey söylemiyor. Elon Musk’ın kararı, şu anda platformda neler olduğunu veya bundan sonra ne olabileceğini söylememizi imkansız kılıyor.


KABLOLU Görüş çok çeşitli bakış açılarını temsil eden dış katkıda bulunanların makalelerini yayınlar. Daha fazla görüş oku Buradave gönderim yönergelerimize bakın Burada. Şuraya bir makale gönderin: görüş@ adana haberleri.com.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*